Pagina principalć  
      |      |      |      |      |   

FAQ - Frequently Asked Questions

(Rubrică permanent completată cu sprijinul vostru, al cititorior)

Q1: Ce este Iniţiativa Romānia XXI ? Nu cumva este o nouă īncercare de fragmentare a PNL?

A1: Nu. IRXXI va forma un curent de opinie īn interiorul PNL-ului, īncercānd să īnsumeze speranţele tuturor membrilor şi simpatizanţior PNL pentru a determina consolidarea acestui partid, continuarea reformei īncepută īn PNL şi transformarea acestui partid īntr-o forţă politică care să ajungă să-şi asume sarcina unei guvernări responsabile a Romāniei secolului XXI.

Q2: Cine sunteţi?

A2: Un grup de cinci membri si simpatizanti ai Partidului National Liberal, deseori cu vederi punctuale diferite, dar care au ca numitor comun idealul de reformare si democratizare a Partidului National Liberal, in numele unor principii si valori comune, definite cu claritate īn documentul de constituire.

Q3: Am citit documentul de constituire şi sunt de acord cu principiile enunţate. Dar acestea nu ar fi fost mai bine să fie incluse īn statutul PNL?

A3: Acesta este īntr-adevăr unul dintre obiectivele noastre. Pe baza acestor obiective şi principii, urmărim realizarea unei platforme şi a unui proiect de Statut al Partidului Naţional Liberal care să fie supuse dezbaterilor īn cadrul structurilor şi evenimentelor formale din viaţa partidului, atāt pe termen scurt, cāt şi pe termen lung. Īn acest context, oricine ni se alatură este binevenit.

Q4: Este această mişcare o critică a actualei conduceri? Doriţi să-i schimbaţi, vă nemulţumeşte ceva?

A4: IRXXI nu este o formă de protest internă şi dacă-şi propune să promoveze lideri autentici asta nu īnseamnă că-i critică pe cei actuali. Fireşte, īn orice structură organizaţională este loc de mai bine şi pentru aceasta este necesar să existe o formă de manifestare a organizaţiei care să impulsioneze perfecţionarea, reforma internă. IRXII doreşte să devină un far călăuzitor īn procesul de reformă şi democratizare internă al PNL prin reafirmarea, promovarea şi respectarea unor valori liberale. Īn opinia noastră, schimbarea oamenilor fără schimbarea sistemului de relaţii īntre oameni, īntre membrii simpli şi forurile de decizie nu este folositoare. Poate că cel aflat temporar īntr-o funcţie de reprezentare nu este perfect, el este īnsă dator să īndeplinească voinţa membrilor şi dacă aceştia au posibilitatea să-i transmită deciziile luate democratic şi să-l controleze atunci mecanismul funcţionează.

Q5: De ce aţi ales să faceţi lansarea acestei iniţiative pe AGORA?

A5: AGORA a fost şi va rămāne poate cel mai dinamic for al PNL. Această structură informală virtuală reuneşte zilnic zeci de membri īn şedinţe ad-hoc īn care s-au dezbătut īn modul cel mai transparent, natural şi democratic toate problemele interne ale PNL, ale diferitelor filiale. AGORA a avut onoarea să găzduiască schimburi de mesaje ale membrilor săi cu preşedintele PNL dānd astfel tuturor membrilor acestei comunităţi virtuale o mare satisfacţie prin faptul că pentru prima dată īn istoria acestui partid, opiniile membrilor simpli sunt receptate de către forurile de conducere. Pe AGORA s-au lansat foarte multe idei valoroase, s-au propus strategii, s-au discutat alternative. Promotorii IRXII s-au cunoscut pe această listă, au activat pe ea şi au ajuns la concluzia că există o multitudine de membrii īn PNL, foarte activi, a căror voce şi intenţii trebuie să capete o formă mai clară de exprimare şi am numit-o pe aceasta Iniţiativa Romānia XXI. Ca dovadă de respect pentru saltul calitativ īn comunicare īn interiorul PNL care a fost reprezentat de AGORA, am decis ca lansarea iniţiativei să aibă loc pe acest forum.

Q6: De ce lansaţi această iniţiativă acum, īn pragul campaniei electorale? Nu cumva este o īncercare de abatere a atenţiei de la campanie?

A6: Dimpotrivă. Īn planificarea iniţială, această lansare urma să aibă loc imediat după alegerile parlamentare, pānă īn următorul congres. Recentele evenimente din PNL, renunţarea d-lui Stolojan la candidatură au produs suficiente mutaţii īn interiorul PNL avānd ca prim efect o certă stare de nesiguranţă pentru simplii membri din PNL. Ne-am dat seama că membrii partidului n-au primit uşor vestea schimbării motorului cu doar 5 minute īnainte de intrarea īn cursă şi am considerat că este momentul să lansăm această iniţiativă ca pe un apel la strāngerea rāndurilor pentru a ne reface sentimentele de īncredere īn victorie, pentru a reafirma necesitatea acestei victorii şi voinţa de a o obţine. Dorim prin lansarea acestei iniţiative să ridicăm moralul membrilor noştri, să demonstrăm altora (dar şi nouă) faptul că PNL are resurse să abordeze sprintul final cu forţe proaspete, că PNL are flexibilitatea de a se readapta din mers la noile condiţii, că are mulţi mai mulţi oameni īn spate decāt cei cu care alegătorii au fost obişnuiţi pānă acum.